Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Teorinya mudah, praktikalnya susah

Bismillahi wal hamdulillah

Sudah berserawang nampaknya blog ni. Namun harapnya serawang itu bukan serawang kosong, tetapi serawang yang mempunyai seribu satu hikmah sepertimana yang terjadi di gua Thur, inshaAllah.

Semua orang nak masuk syurga. Syurga telah menjadi satu destinasi impian bagi sekelian umat manusia. Hebatnya syurga itu sehinggakan manusia menjadikan ia sebagai satu perumpamaan atau contoh bagi menceritakan kehebatan atau kecantikan sesuatu benda di muka bumi ini.

Namun hakikatnya manusia tidak mampu untuk membayangkan kehebatan syurga dek kerana terbatasnya pemikiran manusia. Sebab itu kehebatan syurga masih menjadi tanda tanya bagi mereka yang selalu memikirkannya. Namun Allah s.w.t memberikan gambaran-gambaran keadaan di syurga melalui kitabNya dan al-hadith. Namun yang diceritakan itu hanyalah sedikit daripada yang sebenarnya. Itu pun dah buat kita terliur dan tak sabar-sabar nak menjejakkan kaki di sana, inshaAllah =) .

Nak masuk syurga kena tahu adab dan tatasusilanya, cara-caranya. Macam nak masuk rumah orang pun kena ada cara dan gayanya. Tak boleh main serbu tak pakai helmet. Silap haribulan kita kena serbu dengan JAIS...hehe

Allah banyak ceritakan dekat kita macam mana cara nak masuk syurga. Belambak je dalam Quran tu, kalau kita faham. Contohnya dalam surah At-Taghabun ayat 9, Allah berfirman, maksudnya:

"(Ingatlah) hari (yang di waktu itu) Allah mengumpulkan kamu pada hari pengumpulan (untuk dihisab), itulah hari (waktu itu) dinampakkan kesalahan-kesalahan. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan mengerjakan amal saleh niscaya Allah akan menutupi kesalahan-kesalahannya dan memasukkannya ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Itulah keberuntungan yang besar."

Mesti kita pernah dengar ayat ini. Ada banyak lagi ayat-ayat yang membawa maksud yang sama. Beriman dengan Allah, melakukan amal saleh, syarat paling mendasar untuk masuk ke syurga. Senang saja. Tapi kenapa masih ramai yang masuk neraka? Sedangkan syarat untuk masuk ke syurga bukan main senang?

Secara teorinya cukup mudah untuk masuk syurga. Bahkan kalau kita fikir dalam-dalam, hanya perlu buat apa Allah suruh dan tinggal apa Allah larang. Dah boleh masuk syurga, inshaAllah. Namun realitinya tidak begitu.

Ada satu komponen yang sangat berpengaruh dalam diri manusia, iaitu hati. Begitu kuat pengaruh hati ini ke atas hidup manusia sehinggakan Rasulullah s.a.w bersabda yang mafhumnya, jika baik hati seseorang itu maka baiklah keseluruhan jasad orang itu, jika jahat maka jahatlah ia.

Bila berbicara tentang hati, ia ada perkaitan dengan hawa nafsu. Hati yang baik tidak akan menjadikan hawa nafsu sebagai tunggangan dalam mengendalikan kehidupan seharian. Tetapi hati itu akan menjadikan hawa nafsu itu sebagai medium atau perantara untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

Seringkali manusia tewas kepada hawa nafsu. Ini kerana hawa nafsu itu hanya menampakkan apa yang seronok dan menggembirakan. Sebab itu ramai dari kita yang hanyut dan terbabas.

Manusia bertindak berdasarkan apa yang dia lihat. Syurga, pahala dan dosa tidak mampu dilihat oleh manusia. Kita hanya nampak apa yang ada di atas dunia. Sebab itu kita seringkali tewas dan tunduk kepada hasutan hawa nafsu.

Untuk mendidik dan menundukkan hawa nafsu bukanlah suatu perkara yang mudah. Kalau ia mudah, Rasulullah takkan kata jihad yang sebenar ialah jihad melawan hawa nafsu. Ianya suatu perkara yang besar.

Secara teorinya cukup mudah untuk masuk syurga. Tetapi praktikalnya amat payah. Namun itu bukan hujah untuk kita menyerah kalah dalam perjuangan ini. Dalam kehidupan ini pasti ada naik turunnya. Dan setiap kali kita jatuh, jangan mudah berputus-asa. Setiap kali kita tewas, jangan mudah meletakkan senjata. Bangun dan teruskan langkah. Kerana akhirnya, kita pasti akan sampai jua ke destinasi yang dituju. Walaupun ia mengambil masa yang lama. Walaupun kita parah cedera, inshaAllah. =)

Kita ada apa?

Bila kita mati nanti, apa kita nak bawa? Apa kita nak tinggalkan?

Rasulullah wafat, membawa bersama baginda cinta yang tinggi kepada Allah umatnya. Baginda meninggalkan Quran dan juga Sunnah.

Para sahabat dan syuhada' mati, membawa bersama keazaman dan keteguhan iman dan taqwa yang hebat. Mereka meninggalkan legasi daulah Islamiah yang gilang-gemilang.

Imam Hassan Al-Banna mati, membawa bersama keikhlasan dalam memperjuang dakwah dan tarbiah Islam. Beliau meninggalkan legasi manhaj dakwah dan tarbiah yang indah.

Pintaku PadaMu

Ya Allah,

Berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.

Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.

Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.

Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.

Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.

Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.

Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.

Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.

Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.

Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.

Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.

Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.