Bismillahi wal hamdulillah
Hari pertama cuti...apakah hasilnya?
Tadaa...
Hari pertama cuti...apakah hasilnya?
Tadaa...
Nampak macam sedap kan? Ye, memang sedap. Hehe. Ok, sebagai perkongian bersama, meh aku aja camne nak masak ayam masak kalio atau dalam bahasa saintifiknya, Kalio Ayam.
Bahan-bahan:
- ayam (bape ketul? pandai2 la)
- garam
- serbuk kunyit dibancuh ngn air
- santan (pandai2 la bajet)
- 1 keping asam keping
- 1 helai daun kunyit (1st time tau kunyit ade daun)
- ubi kentang (kupas dulu kulitnye)
- bunga kobis
- 8 ulas bawang merah (blend)
- 3 biji cili merah menyala (blend)
- 5 biji cili padi (blend)
- serai (tumbuk ngn lesung...bkn tangan)
- lengkuas (sama gak macam serai tu)
Cara masak:
- mulakan dengan bismillah dan berdoa agar menjadi masakan ni
- tumiskan bahan yg diblend tadi itu agar naik baunya sehinnga ke tingkat 13
- campurkan ayam, ubi kentang, bahan yg ditumbuk dan air kunyit dalam satu periuk agar wujud semangat muhibbah antara mereka. Campur la air skek, tapi jgn byk sgt.
- masak sehingga mendidih. blub...blub...blub
- masukkan bunga kobis, asam keping daun kunyit dan garam.
- pastu masukkan santan.
- adjust sesedap rasa
- tadaaa....
p/s: paknjang, bila nak ajaq masak sambal?
3 komentar:
Tahniah! Dah pandai memasak.
Cuma konpius...apa itu masak pendang?
Masak rendang ka pindang tau la :)
oh,hamba tersilap...pindang
Hmm...maybe u should put a pic of urself cooking next time. Seeing is believing, after all. Haha. Should I congratulate u too? :p
Post a Comment