Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Hidup Dakwah

Bismillahi wal hamdulillah

'Aktivis Dakwah Lapangan', tak pernah tahu kewujudan golongan ini sebelum ini (tahu, cuma tak pernah jumpa). Tapi alhamdulillah, semalam Allah membuka ruang untuk aku menjadi sebahagian daripada mereka, dan ianya merupakan suatu nikmat yang sangat indah dan menarik.

Beberapa NGO Islam, disokong oleh JAWI, semalam telah melancarkan kempen 'Jom Cegah Zina'. Semuanya bertujuan untuk menyampaikan mesej dakwah dan menyedarkan remaja, terutamanya 'couple' tentang bahayanya sambutan 'Hari Valentine' dan pada masa yang sama mengeratkan ukhuwah sesama muslim. Sambutan dari ikhwah (brothers) dan akhawat (sisters) alhamdulillah, cukup merangsang semangat untuk bersama-sama sekali lagi untuk berjuang di lapangan ini. Cukup banyak pengalaman yang dapat dikutip sepanjang malam tersebut. Harap dapat berjumpa kalian lagi di medan yang diberkati ini.

Yang ingin dikongsikan di sini bukanlah hasil daripada gerakan semalam, cuma ingin berkongsi perasaan 'hidup untuk memberi'. Pastinya ramai yang sudah 'familiar' dengan ungkapan ini. Seringkali diutarakan oleh pelbagai da'i, terutamanya bagi yang memang mengikuti Saifulislam.

Ramai dari kita yang punya ilmu yang hebat. Buku bacaan mencecah puluhan. Pergi mendengar ceramah ke sana ke sini. Usrah kadang-kadang mencecah 3-4. Namun jarang sekali kita berkongsi ilmu yang terbuku di dada.

Ada pula yang mungkin baru nak berjinak-jinak dengan agama. Buku bacaannya baru 1-2. Mendengar ceramah mungkin seminggu sekali (khutbah jumaat). Usrah mungkin 1, itupun konsistensinya boleh dipertikai. Namun jarang sekali berkongsi kita ilmu yang sedikit itu.

Semalam saya dapat merasakan suatu kenikmatan dan kepuasan dalam berkongsi ilmu. Tak banyak ilmu yang dikongsikan, sebab tak banyak ilmu di dada. Sekadar berkongsi sedikit pengetahuan tentang sambutan Valentine, dan satu dua hadith yang berkaitan. Cukup puas bila melihat riak wajah mad'u (yang didakwah) yang sedar akan kekhilafan (kesilapan) diri. Bukan nak menunjukkan kita hebat dan lebih 'superior'. Sekadar mengajak manusia lain meninggalkan mungkar dan menegakkan makruf, di samping mengingatkan diri akan kelemahan dan kekurangan diri.

Ada ramai di kalangan kita yang sebenarnya tercari-cari kaedah dan jalan untuk menyertai program dakwah. Cumanya dalam pencarian itu mereka terserempak dengan golongan yang menjanjikan keseronokan buat mereka dan mereka terleka dan terlupa dengan misi pencarian mereka. Tugas kita yang sedar dan berada di kalangan yang sedarlah untuk mengingatkan mereka akan misi mereka.

Kurangkanlah senda-gurau, lebihkanlah usaha dakwah. Kita dah nak mati, dah nak kiamat. Apakah bekalan kita bila berhadapan dengan Yang Esa nanti? Duit? Komputer? X-box? Handphone? Atau perkataan-perkataan yang mengajak kepada makruf dan mencegah mungkar.

"Dan siapakah yang lebih baik ucapannya daripada orang yang berseru kepada Allah dan membuat kerja-kerja kebaikan dan berkata. "Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang muslim"". (Fussilat-33)

0 komentar: