Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Salahkah takdir?

Bismillahi wal hamdulillah

"Kenape la aku ni sial sangat? Asyik kena maki je tiap-tiap hari".

"Aku dah tak tahu mana silapnye. Aku ni memang keturunan jahanam kot".

"Aku ni memang pembawa sial. Semua cakap macam tu".

"Aku rase sesape yang lahir tahun ni memang malang".

Mungkin kita pernah dengar monolog begini. Mungkin orang yang kita kenal pernah mengucapkannya. Mungkin kadangkala ahli keluarga kita, mungkin juga diri kita.

Merasakan seolah-olah takdir tidak menyebelahi diri bukanlah sesuatu yang asing dalam diri manusia. Seringkali kita merasa terpukul dengan ujian yang dihadapkan. Mungkin itu merupakan ujian terberat yang pernah kita hadapi, atau mungkin akibat ujian yang tidak pernah henti dihadapkan kepada kita. Akibatnya kita stress dan tertekan. Tenggelam punca di mana silapnya. Gelap di depan seolah-olah tiada jalan keluar kepada masalah yang kita hadapi. Maka terbitlah bibit putus asa dan kecewa. Putus asa untuk berusaha menghadapi ujian, kecewa dengan kehidupan dan takdir yang senantiasa membawa kemudharatan pada diri.

Itulah sebahagian daripada fitrah insani yang Allah tanamkan dalam diri kita. Perasaan inferiority dan lemah, sinonim dengan jiwa kita. Dan bagi yang melihat lebih jauh, inilah antara kekuatan dan benteng jiwa.

Merasa inferior atau lemah merupakan satu anugerah. Dengan perasaan ini kita sedar siapa diri kita sebenarnya. Kita hanyalah insan, makhluk Allah yang ditugaskan untuk memakmurkan bumi ini dengan menegakkan kalimah Allah s.w.t. Setiap detik dan ketika, kita memikul tugas yang tidak mahu dan mampu dipikul oleh makhluk-makhluk lain, hatta gunung-ganang. Tugas yang pada mulanya nampak begitu mustahil untuk dipikul oleh manusia, sehinggakan para malaikat pelik dengan keputusan Allah azza wa jall, seperti yang dinukilkan dalam surah Al-Baqarah ayat 30.

Mengapa jadi begitu? Adakah manusia tidak mampu untuk menjadi 'duta' Allah di muka bumi? Apakah tugas menjadi khalifah merupakan suatu tugas yang amat berat?

Jawapnnya ya. Sebab itulah tak ada makhluk lain yang mahu untuk memikulnya. Jadi mengapa kita dilantik untuk pegang amanah ini jika ianya terlampau berat? Apakah kita telah teraniaya? Apakah Allah telah menetapkan takdir kita itu untuk memusnahkan diri sendiri? Jawapannya semestinya tidak. Allah itu Maha Bijaksana dalam merancang, dan Dialah sebaik-baik perancang. Sudah tentu segala hikmah kita dilantik memegang amanah ini adalah dalam ilmu Allah yang maha luas.

Mengapa takdir hidup kita begini bukan lagi menjadi titik persoalan utama. Persoalan yang harus diutarakan dalam benak hati kita ialah, bagaimana kita harus dan perlu bertindak dengan takdir ini. Kita yang menentukan samada takdir ini akan membawa kita ke gerbang syurga yang sangat 'best', atau menjerumuskan diri kita ke lembah neraka, wal'iyazu billahi min zalik.

Jika kita mampu untuk mengawal minda dan pemikiran kita untuk menjawab persoalan ini, insyaAllah, kita sudah separuh jalan menuju kepadaNya.

Begitu juga halnya dengan persoalan di awal penulisan ini. Apakah salah takdir kita hidup begini?

Allah s.w.t tidak pernah menciptakan hambaNya untuk dianiayai, tetapi Allah s.w.t menciptakan setiap makhluk untuk dilimpahkan rahmat dan kasih-sayangNya. Bahkan, Allah s.w.t telah menyediakan syurga yang berlipat kali ganda nikmatnya untuk hamba-hambaNya yang sentiasa tunduk dan patuh kepadaNya.

Kita diciptakan hanyalah untuk mengabdikan diri kepada Allah, selaras dengan firman Allah dalam surah Az-Zariyat ayat 56. Sekiranya kita melakukan segala tuntutan dan perintah Allah, insyaAllah kita bakal dikurniakan syurga di akhirat.

Namun, kadangkala Allah s.w.t mahu melihat sejauh mana keimanan dan ketaqwaan kita kepadaNya. Sebab itu Allah memberikan ujian kepada kita untuk menilai keutuhan jiwa kita dalam mengabdikan diri padaNya. Dan ujian Allah ini pelbagai, bergantung kepada individu tersebut. Ada yang diuji dengan kesusahan, ada yang diuji dengan kekayaan. Ada yang diuji dengan masalah yang tidak putus-putus, ada juga yang diuji dengan kesenangan yang berpanjangan. Ujian ini dihadapkan kepada kita untuk menilai diri kita. Jika kita sabar dan teguh menghadapinya, alhamdulillah, kita berada di atas jalan yang selamat.

Dan seringkali bila kita dihadapkan dengan ujian-ujian ini, yang menyelamatkan diri kita ialah rasa inferior dan lemah. Bila ada sifat ini dalam diri kita, dengan segera kita akan ingat pada Allah, pencipta dan penyelesai segala masalah yang kita hadapi. Tetapi sekiranya tidak ada sifat inferior dan lemah ini dalam jiwa, kita takut akan terbabas dalam mengendalikan masalah dan ujian tersebut.

Seperti yang terjadi kepada Firaun. Firaun seorang pemerintah yang tidak pernah berasa inferior dan lemah. Setiap hari dia merasakan dialah yang terhebat. Akhirnya dia dilaknat oleh Allah dan seluruh makhluk akibat dari keangkuhan dan bongkaknya. Ujian yang Allah berikan padanya ialah tidak pernah merasa sakit dan susah. Dan dia tersilap langkah dalam bertindak sesuai dengan takdirnya.

Oleh sebab itu, janganlah kita menyalahkan takdir yang telah ditulis atas diri kita. Jika kita menyalahkan takdir, seolah-olahnya kita menyalahkan Allah 'azza wa jall. Mengadu kepada Allah tentang takdir kita adalah perkara yang berbeza. Kita dibolehkan untuk mengadu tentang nasib kita kepada Allah. Kerana hanya kepada Dialah tempat kita memohon pertolongan.

Bila kita ditimpa sesuatu yang menggusarkan, kembalilah ke atas sejadah. Ruku' dan sujud padaNya dengan penuh sifat kehambaan dan lemah. Ceritakan segala yang terbuku di benak hati. Pilihlah perkataan yang syahdu dan lembut, moga dengannya Allah 'berlembut' dengan kita. Moga kita senantiasa berasa lemah dan tunduk di hadapanNya. Amin ~