Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Rehat dengan solat

"Rehatkan kami dengan solat wahai Bilal", kata Rasulullah.

Solat medan untuk berehat? Mungkin ramai yang tak yakin dan percaya yang solat itu merehatkan minda dan badan.

Aku juga macam tu suatu ketika dahulu. Solat dah jadi macam suatu ritual harian yang hanya melibatkan gerakan badan dan lidah. Ada ketika masanya tak dapat dinafikan, ia terasa seperti membebankan.

Bila dah masuk alam bekerja, aku mula faham kenapa Rasulullah kata macam tu. Bila dah sibuk bekerja, badan jadi letih, otak mula lembab, kita ambil wudhuk, Terasa segar air menerjah muka. Kemudian diikuti dengan basuhan anggota-anggota lain. Khusyu' sangat mudah nak dapat masa tu. Sebab otak dah malas nak fikirkan pasal kerja, jadi tumpu saja pada solat. Terasa suatu nikmat yang tak dapat nak cerita dengan perkataan. Terasa 'rehat' yang berkualiti.
Best sangat.

Pernah rasa tak?

2 komentar:

Salam, mohon tukar url blog cerita bearcat kepada : //kisahredpanda.blogspot.com

Terima kasih.

 

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)