Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Masa Untuk Mula Memikirkan

Bismillahi wal hamdulillah

Sudah lama tidak menulis. Sudah lama tidak menyelami isi hati. Sudah lama membiarkan jiwa kering dari hujan tarbiah. Aku dapat merasakan cahaya sudah semakin malap dalam jiwa dan diri ini, lantaran kurangnya zikir dan fikir. Ingin saja aku menyalahkan mereka yang memberikan tekanan kepada emosi dan fikiranku. Namun aku sedar akan hakikatnya, diri sendiri yang patut dipersalah. Tanpa kemahuan, mana mungkin terbuka peluang dan jalan. Tanpa kelakuan, mana mungkin berbuah hasilnya. Terjaga dari tidur. Mencuba semula untuk menyuluh jalan-jalan yang semakin kelam. Moga bertemu dengan simpang yang membawa ke jalan yang lurus.

Sudah hampir sebulan aku dapat menonton berita di televisyen hampir setiap hari. Banyak input yang dapat aku hadam tentang situasi dunia dan dalam negara. Aku hanya dapat simpulkan satu perkara. Kelam-kabut. Dunia sekarang berada dalam keadaan tidak terurus dengan sebaiknya. Sering sahaja kedengaran akan berita tentang peperangan yang tercetus di luar negara. Berita tentang kerajaan yang cuba mempertahan tindakan mereka dalam melindungi kepentingan rakyat dan negara, tetapi dibantah pula oleh rakyat yang menuduh kerajaan negaranya melakukan penindasan dan seumpamanya,yang seterusnya menjurus kepada peperangan dan ketidaktentuan dalam negara.

Ada juga pihak yang tidak berpuas-hati dengan keputusan pilihanraya, yang menyebabkan parti mereka kalah dan tidak dapat memerintah negara, melakukan pemberontakan dan cubaan ambil-alih kuasa, yang menjurus kepada tercetusnya perang di antara parti politik dan pengikutnya, dan akhirnya menyebabkan ribuan nyawa terkorban atas sebab yang tidak dapat dijamin kebenarannya.

Ada juga berita tentang mereka yang bijak berhujah, menggunakan Islam sebagai 'template', menghalalkan apa yang diharamkan dan sebaliknya. Menggunakan logik akal semata-mata tanpa mempedulikan dalil Allah yang agung dalam membuat dan mencipta hukum-hakam yang baru. Ada juga yang memperguna Islam untuk menjustifikasi perbuatan salah mereka. Bukan sahaja berlaku di luar dan dalam negara, tetapi juga berlaku di antara kita. Ada yang cuba menampakkan usaha untuk menaikkan semangat juang sebagai suatu perkara yang remeh. Ada yang cuba memperlekeh usaha untuk mencegah kemungkaran. Lantang dan angkuh suara mereka kedengaran di merata tempat.

Berita seperti ini yang disajikan kepada kita saban hari. Belum disebutkan isu yang berlaku dalam negara. Dengan suasana politik yang tidak menentu. Persoalan integriti di kalangan barisan pemimpin negara -tidak kira dari parti kerajaan mahupun pembangkang- yang boleh dipersoal dan dipertikai pada bila-bila masa menjadi tanda tanya kepada kita. Apa sudah jadi dengan dunia sekarang? Apa sudah jadi dengan kita? Apa akan jadi dengan kita? Apa pengakhiran kita?

Persoalan ini yang menyebabkan aku membisu sekian lama.

0 komentar: