Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Ingatlah Baginda

Bismillahi wal hamdulillah

Rasulullah s.a.w telah lama mendahului kita bertemu dengan Khaliq sekelian makhluk. Perginya baginda merupakan satu kehilangan terbesar buat umat Islam. Rasa sedih, hiba dan sayu menyelubungi sekelian alam. Bukan sahaja para sahabat bersedih, makhluk-makhluk alam lain juga meratapi pemergian baginda. Perasaan itu wujud kerana terlampau kasih dan sayangkan baginda yang telah menjadi rahmat bagi sekelian alam. Diberitakan kepada kita, bagaimana kukuhnya perasaan kasih dan sayang para sahabat kepada baginda, Saidina Umar Al-Khattab yang terkenal dengan sifat keberanian, kegarangan dan kealimannya, telah mengungkapkan kata-kata ancaman kepada sesiapa yang mengatakan bahawa baginda Nabi telah wafat. Namun setelah diperingatkan oleh sahabat yang lain tentang sepotong ayat dari Al-Quran tentang hakikat insan itu pasti akan menemui ajal, barulah beliau sedar akan kesilapan yang telah beliau lakukan. Semua itu berlaku kerana kasih dan cinta kepada Rasulullah.

Pemergian Nabi bukanlah satu pemergian yang kosong. Baginda meninggalkan kepada umat baginda dua harta yang sangat bernilai harganya. Ini berdasarkan kepada hadith baginda yang bermaksud, "Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, barangsiapa yang berpegang teguh dengan dua perkara ini tidak akan sesat selama-lamanya. Ia adalah kitab Allah (Al-Quran) dan sunnahku". Islam dibentuk atas dua perkara ini. Sekiranya Islam yang difahami pada hari ini bercanggah dengan dua perkara ini, maka wajib bagi umat Islam untuk menolak dan membetulkannya.

Selain dari itu, baginda juga meninggalkan kesan-kesan sejarah kehidupan baginda di atas muka bumi ini. Banyak sisa-sisa peninggalan baginda dapat kita lihat pada hari ini di sekitar Mekah dan Madinah.

Sudah lama aku memendam keinginan untuk menziarahi tempat-tempat yang mencoret banyak sejarah baginda. Ingin sekali aku berada di tempat di mana Rasulullah pernah berada. Ingin sekali aku pergi untuk bersolat di tempat Rasulullah pernah bersolat. Ingin sekali untuk melihat hasil titik peluh Rasulullah dan para sahabat dalam menyebarkan Islam dan meluaskan empayar Islam. Terasa ingin yang bersangatan untuk bertemu dengan Rasulullah secara bersemuka, agar dapat melihat wajah baginda yang begitu indah, lebih indah dari bulan purnama. Sungguh rindukan Rasulullah.

Bila aku mendengar cerita mereka yang baru menunaikan umrah, aku rasa sungguh cemburu. Cemburuku bukanlah kerana aku tidak punya cerita sehebat cerita mereka di tanah suci. Cemburuku kerana mereka pernah memijak tanah tumpah darah Rasulullah. Mereka pernah berada begitu dekat dengan Rasulullah, secara fizikalnya. Apatah lagi ketika mereka melawat makam Nabi, hanya beberapa tapak dekatnya dengan jasad Rasulullah. Sungguh mencemburui mereka.

Hampir menitiskan air mata ketika mencoret luahan perasaan ini. Terasa masih jauh dari baginda. Masih lagi lupa dan alpa dari melaksanakan sunnahnya. Masih lagi berat dan susah untuk berselawat ke atas baginda.

Aku menulis ini untuk mengingatkan aku dan kamu semua, jangan kita lupakan Nabi kita. Tanpa Rasulullah, tidak akan lengkap wasilah dalam proses penurunan wahyu, yang akhirnya menjadi sumber rujukan utama dalam kita berkehidupan. Tanpa Rasulullah, alam akan sepi dan sunyi dari rahmat Allah. Berselawatlah selalu ke atas baginda. Sesungguhnya Allah dan para malaikat berselawat ke atas Nabi, wahai orang yang beriman, berselawatlah dan sampaikanlah salam ke atas Nabi.0 komentar: