Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Tazkirah Ramadhan 21/8/2010

Bismillahi wal hamdulillah

Saidina Umar Al-Khattab radhiyallahu'anhu merupakan seorang sahabat yang tidak asing bagi kita umat Islam pada hari ini. Sumbangan beliau kepada Islam amat tidak ternilai harganya. Beliau juga merupakan antara penyumbang kepada penyebaran Islam di seluruh dunia pada hari ini.

Jika kita menyelak lembaran sejarah para sahabat, Saidina Umar Al-Khatab dikenali sebagai seorang yang sangat berani di medan perang. Beliau juga merupakan seorang yang sangat takut akan Allah s.w.t. Beliau juga merupakan seorang yang tawaddhu', zuhud terutama dalam hal duniawi. Beliau juga merupakan seorang yang sangat cinta akan Rasulullah s.a.w, sehinggakan ketika kewafatan baginda Ar-Rasul, beliau mengancam untuk membunuh sesiapa yang menyebarkan berita tentang kewafatan Rasul. Begitu kuatnya perasaan kasih dan cinta beliau. Lantaran peribadi dan karakteristik beliau yang unggul ini, beliau tergolong di kalangan mereka yang dijanjikan syurga oleh Rasulullah s.a.w.

Ketika perlantikan beliau sebagai khalifah Islam kedua bagi menggantikan khalifah Abu Bakr As-Siddiq, beliau telah memberikan ucapan di hadapan ribuan umat Islam pada masa itu. Dalam ucapan tersebut, beliau berkata, yang bermaksud, "Kita merupakan umat manusia yang Allah telah muliakan dengan Islam. Ketikamana kita memilih kemuliaan melalui jalan selain dari Islam, maka tunggulah azab akan menimpa ke atas kamu".

Jika kita amati pernyataan ini secara lebih mendalam, kita akan sedar akan hakikat bahawa, kita secara asasnya merupakan golongan yang hina, golongan yang kerdil, golongan yang tidak ada apa-apa. Tetapi bilamana kita mengambil Islam sebagai Ad-Din kita, Islam sebagai pegangan hidup kita, Islam sebagai cara hidup kita, secara otomatik kita termasuk ke dalam golongan mereka yang mulia. Secara otomatik kita berada di kalangan mereka yang dipandang di sisi Allah s.w.t. Alangkah bahagia mereka yang mulia di sisi Allah. Mereka dijanjikan syurga dan kenikmatan selama-lamanya di sana.

Saya ingin mengajak para sahabat untuk koreksi diri kita, muhasabah diri kita. Sejauh manakah Islam itu kita amalkan dalam hidup kita seharian. Sejauh manakah Islam itu disemat dan diabadikan dalam jiwa kita. Sejauh manakah Islam itu mempengaruhi setiap amalan, tingkahlaku, perbuatan dan percakapan kita pada stiap hari. Jika ada Islam dalam setiap apa yang kita lakukan, walaupun sedikit, Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran kepadaNya. Namun sekiranya tidak ada walaupun sedikit, wal'iyazubillah, moga kita sempat bertaubat sebelum dipanggil untuk menghadapNya.

Alhamdulillah, kita masih lagi mahu untuk menuntut ilmu berkaitan agama. Kita masih lagi mahu untuk bersama-sama menghadiri majlis ilmu. Kita masih lagi berkesempatan untuk mendengar tazkirah agama. Kita merupakan antara golongan yang terpilih. Golongan yang dipilih Allah untuk berterusan dan istiqamah dalam perjuangan menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini. Moga kita sentiasa berada di atas jalan ini.

Namun cuba kita luaskan sedikit skop pemandangan kita. Jika boleh kita gunakan istilah 'zoom-out'. Kita lihat masyarakat di sekeliling kita. Jangan kita asyik dengan kumpulan kita sahaja. Jangan kita asyik dengan 'geng' kita sahaja. Jangan kita terlampau asyik dengan 'klik' kita sahaja. Ramai sahabat-sahabat kita di luar sana yang masih lagi tak kenal dengan Islam. Ramai lagi yang masih keliru tentang Islam. Ramai lagi yang masih tak tahu Islam itu apa sebenarnya. Kita sebagai orang yang diberikan kesedaran dan ilmu, kita perlu dan wajib laksanakan tanggungjawab kita untuk berdakwah. Kita wajib untuk menyedarkan masyarakat tentang peripentingnya Islam dalam kehidupan kita.

Tetapi sebelum kita hendak keluar memainkan peranan sebagai seorang da'ie, kita perlulah melengkapkan diri kita dengan ilmu yang mencukupi. Ini penting supaya apa yang kita ingin sampaikan itu merupakan sesuatu yang benar dan tepat dengan apa yang Islam katakan.

Oleh sebab itu kita perlu untuk memastikan bahawa sumber yang kita gunakan untuk mempelajari tentang Islam merupakan sumber yang sahih dan berautoritatif. Jika kita ingin mengenali tentang sesuatu kita perlulah merujuk kepada sumber yang asal. Dalam konteks ini kita perlu untuk merujuk kepada Al-Quran dan juga As-Sunnah.

Ramai yang melupakan Al-Quran pada hari ini. Al-Quran hanya diletakkan di suatu sudut di dalam rumah dan hanya dibuka ketika ada saudara-mara yang sakit ataupun meninggal dunia. Jika tidak kerana kedua peristiwa itu, Al-Quran itu akan kekal di kedudukan itu dan berhabuk. Mungkin untuk mereka yang lebih hebat sedikit, Al-Quran diperlukan di musim Ramadhan untuk bertadarus.

Al-Quran diperlukan dalam setiap hari kehidupan kita. Tetapi sistem pembelajaran kita pada hari ini hanya menekankaan untuk mengaji, tetapi melupakan bab mengkaji. Kita hanya akan dapat melihat kehebatan dan keagungan Al-Quran itu setelah kita mengkaji isi kandungannya. Ini kerana dalam Al-Quran itu terdapat pelbagai formula-formula kehidupan yang kita sangat inginkan dalam mengendalikan kehidupan kita pada hari ini.

Dalam surah Al-Isra', ayat 9, Allah s.w.t berfirman yang bermaksud, "Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang aqwam". Apa maksud 'aqwam'? Mengikut Imam Qartubi, ketika mentafsirkan maksud 'aqwam' dalam kita beliau al-Jamik li Ahkamil Quran, beliau mengatakan 'aqwam' itu bermaksud jalan yang paling benar, paling adil dan paling tepat. Lantas, mengapa kita masih lagi hendak mencari akan formula-formula berkenaan kehidupan selain dari Al-Quran. Sedangkan yang ada dalam Al-Quran itu merupakan yang terhebat.

Ramai dari kita pada hari ini belajar tentang Islam melalui sumber selain dari Al-Quran. Kebanyakannya dari majalah, suratkhabar, risalah mahupun mendengar khabaran orang. Bukanlah suatu kesalahan untuk menimba ilmu dari sumber-sumber tersebut, cumanya yang kita takutkan ialah wujudnya penyelewengan ketika memproses bahan tersebut yang bakal mengakibatkan kesalahfahaman dalam agama. Dan ternyata pada hari ini banyak penyelewengan yang berlaku. Oleh sebab itulah kita perlu dan wajib untuk merujuk setiap perkara yang kita dengan berkenaan agama ataupun apa-apa saja kepada Al-Quran, agar ianya tidak bertentangan.

Yang keduanya ialah As-Sunnah. Sekiranya tidak terdapat dalam Al-Quran berkenaan perkara yang kita cari, kita boleh rujuk kepada hadith yang sahih untuk mendapatkan pencerahan. Al-hadith yang kita rujuk itu mestilah hadith yang sahih dan bukannya yang bertaraf dhaif, apatah lagi maudhu' (palsu). Ini kerana hadith itu menjadi pelengkap dan penjelas kepada Al-Quran. Lantas kita perlu untuk merujuk kepada kedua-dua sumber ini dalam mendalami ilmu Islam. Ketika belajar tentang Islam ini, adalah digalakkan untuk kita berguru dengan mereka yang ahli dalam agam supaya mereka dapat menjelaskan perkara yang tidak kita fahami dengan baik. Semoga semua ini dapat memberikan kita kebaikan di dunia dan akhir. Allahumma amin.

Wallahua'lam bishawab wa astaghfirullahal'azim.

0 komentar: