Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

Allah sentiasa bersama

Bismillahi wal hamdulillah

Asramaku dimasuki pencuri goblok minggu lepas. Di siang hari, ketika semua berada di hospital, mereka melakukan makar yang hina itu. Banyak barang yang hilang. Komputer riba, cakera keras (ext. harddisk), kamera digital dan lensa kamera. Kesemuanya mencecah hampir RM22 000. Sungguh durjana pencuri itu. Dalam 1 hari mampu mendapatkan rezeki haram sebanyak itu. Moga dia mendapat balasan yang setimpal dari Yang Maha Adil di Hari Penghakiman kelak. Sekalung takziah buat teman-temanku yang kehilangan harta benda. Moga kesabaran semua membuahkan keberkatan di dunia dan akhirat.

Alhamdulillah, barang-barang milikku tidak disentuh oleh si pencuri. Walaupun ruang terbuka luas untuk diambil komputer riba dan telefon tanganku, namun entah kenapa tidak diusik. Bahkan, komputer riba milik rakan sebilikku dicilok tanpa segan silu. Setinggi-tinggi pujian ke hadratMu Ya Rabb, kerana menyelamatkan harta duniaku. Hanya lafaz tasbih dan tahmid yang mampuku ulang-ulangi, namun itu semua tidak akan boleh untuk menyamai sedikitpun segala nikmat yang telah Kau kurniakan kepadaku.

Ada mesej yang ingin disampaikan kepadaku melalui peristiwa ini. Entah kenapa sejak akhir-akhir ini aku terasa sunyi, seperti dipinggirkan, sehinggakan kadangkala merasa lelah untuk melangkah walaupun setapak. Terasa seperti doa dan aduanku tidak didengari oleh Dia Yang Maha Mendengar. Saat itu juga aku tahu, hubunganku dengan Sang Pencipta semakin renggang. Sudah tidak seerat dulu. Taqarrubku lebih dengan duniaku. Aku terbabas dan hampir hilang dah kelam duniaku.

Allah sentiasa bersama dengan kita. Tidak kira siapa, di mana dan bila-bila Dia senantiasa berdekatan dengan kita. Pilihan terletak di tangan kita, samada kita mahu mendekati, atau menjauhi. Mahu pegun, atau bergerak menujuNya. Sejengkal kita mendekati, sehasta Dia mendekati. Sehasta kita mendekati, sedepa Dia menghampiri. Subhanallah, inilah sifat Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Dia lebih hampir dengan kita dari yang kita sangka.

Tetapi ramai manusia tidak menggunakan kelebihan pengetahuan ini. Bahkan ramai yang buat tidak endah akan Tuhan yang mempunyai hak mutlak ke atas diri kita. Syukur kita tidak tergolong dalam golongan itu, inshaAllah. Masih ada sinar cahaya dalam diri yang mahukan kehadiran Tuhan dalam kehidupan kita, setiap masa di mana saja. Atas sebab itulah kita harus sentiasa terus-menerus memuji dan memuja Allah s.w.t agar dengan rahmatNya kita bakal mendapat syurga yang kekal selamanya.

Aku faham mesejMu Ya Rabb. Aku sangat bersyukur kerana Engkau telah menyelamatkan baranganku. Ampunkan aku atas kelalaian dan maksiatku. Hanya Engkaulah Tuhanku. Hanya Engkau tempat ku mengadu, dan kepada Engkau sahajalah aku memohon pertolongan.

3 komentar:

Can i guess what is happening?

Orang tuduh andakah yang melakukan?

 

Oh,tidak...tdk ada apa2 tuduhan ke atas saya...tdk ada mksd tersirat dlm tulisan kali ini...yg tersurat itulah yg tersirat. =)