Semangkuk Bijirin

Ingin berkongsi ilmu, pengalaman dan pendapat...

~

Adat hidup mesti berkawan. Tidak boleh untuk tidak berkawan, kerana ia merupakan salah satu dari naluri manusia. Jika ada yang merasakan dia mampu hidup tanpa kawan, maka kita akan kata dia 'gila' kerana melanggar naluri manusia normal.

Bila ada yang perlukan pertolongan, kita cuba bantu sedaya mungkin. Bila ada yang perlukan pembelaan, kita cuba menyebelahi mereka dan berhujah jika perlu. Bila ada yang ditimpa kecelakaan, kita berasa simpati dan cuba untuk berkongsi menanggung beban yang ditanggung semampunya. Namun pasti ada mereka di sekeliling yang boleh membangkitkan kejengkelan di hati tatkala kita berusaha menjadi seorang kawan yang prihatin. Mereka mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang merendahkan usaha kita. Mereka rasa mereka sangat 'cool' dengan diri mereka. Malangnya harga diri mereka tidak lebih dari seketul najis binatang yang belum diproses untuk menjadi baja kompas.

Ada juga yang suka mengambil kesempatan atas sesuatu untuk kepentingan diri sendiri. Mereka hanya berfikiran pendek untuk melepaskan diri dari tanggungjawab tanpa terdetik di neuron-neuron yang dah berkarat itu bahawa mungkin orang lain yang terpaksa menanggung komplikasi dari tindakan mereka. Ternyata neuron mereka sangat pendek selari dengan pemikiran mereka.

Peringatan buat kamu di luar sana. Berhati-hati dengan golongan sebegini. Mereka berada di sekeliling kita. Menunggu masa untuk melakukan agenda tersembunyi mereka. Jika terjumpa golongan ini, teruskan menusuk jantung mereka dengan senjata tumpul. Moga hidup kita tidak dibelenggu oleh golongan ini.

0 komentar: